Opinii Cultura disertatiilor plagiate din Romania: Indemn la ancheta in stiintele socio-umane—si altele?


Prof Andrew Galloway

Cazurile de mare notorietate ale disertatiilor plagiate prezentate recent pe Integru si in alte locuri sunt in mod tipic din domenii unde este implicat un nivel ridicat de putere profesionala si sociala, precum stiintele si economia. Dar care sunt problemele din domeniile umaniste? Aceste cazuri nu pot fi ignorate. Standardele nu ar trebui sa fie diferite fata de cele din stiinte sau alte domenii. Daca spunem ca plagiatorii din domeniile umaniste merita putin mai multa compasiune pentru ca cei care au obtinut doctorate in aceste domenii au sanse mai mici sa obtina pozitii de importanta mare din punct de vedere politic sau economic, atunci pur si simplu adoptam marginalizarea domeniilor umaniste care exista in general in cultura moderna. Umanistii merita cel putin aceleasi standarde ca ceilalti. Lor li se poate chiar atribui inventarea acestor standarde. Un exemplu in acest sens il reprezinta eforturile filologilor si scriitorilor din perioada Renasterii care au incercat sa defineasca lucrarile autorilor antici, considerate canonice in prezent, ca fiind distincte fata de numeroasele lucrari prezentate de scriitori medievali ca fiind autentice, dar care prezinta copii mai mult sau mai putin intentionate ale lucrarilor antice . . .

Opinii Apararea Decentei in Stiinta


Prof David Tomanek

Oamenii de stiinta au, in general, o reputatie buna in societatea noastra. Chiar si cei care nu inteleg in profunzime ce inseamna Stiinta, suspecteaza ca aceasta este in beneficiul tuturor prin promovarea cunostintelor si intelegerii. Cei mai multi ar spune ca devotarea fata de Stiinta este o atitudine idealista care, desi nu este rasplatita financiar, implica o un sentiment mai profund de implinire decat vanzarea unor masini uzate. Oamenii de stiinta sunt, in general, priviti ca fiind impartiali si de incredere, lucru care ar trebui sa-i recomande drept candidati mai buni cu privire la abilitatea de a distinge binele de rau, decat, sa zicem, vanzatorii de masini uzate.

In timp ce majoritatea oamenilor de stiinta beneficiaza pe drept de o reputatie favorabila, unii au folosit-o in mod gresit pentru a-si atrage beneficii personale . . .